Hart voor het Kind
waar je jezelf mag zijn

Rouw & verlies.

Vroeg of laat krijgt iedereen een keer te maken met rouw en verliessituaties. En kan ondersteuning helpend zijn.


Veel kinderen maken tijdens de basisschool het verlies van een dierbare mee. Het is niet makkelijk om je kind verdrietig te zien en het liefst wil je je kind hiervoor beschermen.


Het is zo belangrijk dat deze kinderen gezien worden met hun ‘verdriet’.
Ik wil zorgen voor erkenning van het verdriet. We willen altijd maar doorgaan maar het verdriet mag gezien worden.
Leren over de dood, geeft het leven zoveel meer betekenis. Het levensverhaal van een kind is, zo jong als ze zijn, voorgoed veranderd, al zijn ze zich er nog niet altijd van bewust. Erkenning kan het verschil maken voor de verdere ontwikkeling.

Door alle emoties kunnen kinderen zich in de periode na het verlies vaak moeilijker concentreren op schoolwerk. Rouwen kost energie en ruimte in je hoofd. Hierdoor is er minder ruimte voor het leren van nieuwe dingen of het maken van rekensommen. Geef je kind die ruimte en toon hiervoor begrip.


Mijn missie is om rouw en verlies bespreekbaar maken. Mocht het nodig zijn dan loop graag een stukje met je mee.


Tijdens de coachsessies gaan we samen kijken naar het verdriet en de rouwsituatie.
we praten, spelen en gaan op een creatieve manier aan het werk.
Hierbij maak ik graag gebruik van de metafoor het kasteel en van materiaal als Playmobil. 


De poort van het kasteel is een metafoor voor de poort van je hart. Als kinderen te maken krijgen met  ingrijpende gebeurtenissen in hun leven, moeten ze een manier vinden om met deze overweldigende  gevoelens om te gaan. Van buiten lijken ze sterk. Zo sterk als het kasteel.
Via materialen heb ik gemerkt dat het praten meestal vanzelf gaat en plaatjes zeggen vaak meer dan woorden. Er ontstaat een meer ongedwongen manier. Waardoor er meer openheid ontstaat en het kind het gevoel ervaart dat het er mag zijn en dat hij/ zij er toe doet.